ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Sophos. 3 λόγοι που οι επιτιθέμενοι λατρεύουν τους servers σας

Το 37% των κυβερνοεπιθέσεων ανακαλύπτονται σε διακομιστές, και επομένως καθίστανται ως το πλέον συνηθισμένο μέρος για να εντοπίσει κάποιος μία επίθεση σε έναν οργανισμό. Πρόκειται για ένα από τα πιο ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από μία πρόσφατη έρευνα της Sophos, στην οποία συμμετείχαν περίπου 2,7 χιλιάδες διαχειριστές και στελέχη τμημάτων IT σε όλο τον κόσμο.

Γιατί όμως οι διακομιστές (servers) είναι τόσο δελεαστικοί στόχοι για τους χάκερς;

1. Οι servers έχουν υψηλή αξία

Οι διακομιστές συνήθως περιέχουν τα πλέον πολύτιμα δεδομένα ενός οργανισμού. Για παράδειγμα, προσωπικές πληροφορίες, όπως αρχεία υπαλλήλων και πελατών θα μπορούσαν να κλαπούν αν δεν είναι επαρκώς προστατευμένες και δεν είναι ασφαλείς (π.χ αν δεν είναι κρυπτογραφημένες) στον διακομιστή.

Κανονισμοί και νόμοι, όπως ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός Προστασίας των Δεδομένων (GDPR) που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να επιβάλλουν μεγάλα πρόστιμα σε όσους επιδεικνύουν μη συμμόρφωση. Οι επιτιθέμενοι το γνωρίζουν αυτό, και απειλούν τους οργανισμούς και τις εταιρείες ότι θα διαρρεύσουν στο Internet ευαίσθητα δεδομένα αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.

2. Το «downtime» ενός διακομιστή είναι δαπανηρό

Οι servers είναι η ψυχή των οργανισμών και η λειτουργία τους είναι κρίσιμης σημασίας για την καθημερινή και εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Κάποιος απροσδόκητος χρόνος διακοπής της λειτουργίας τους μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την παραγωγικότητα και την λειτουργία μίας επιχείρησης, αποκλείοντας για παράδειγμα την πρόσβαση σε σημαντικά αρχεία ή σε εργαλεία επικοινωνίας όπως τα Skype και Microsoft Teams. Οι επιθέσεις ransomware μπορούν να κυριολεκτικά να «γονατίσουν» έναν οργανισμό αν δεν πληρωθούν λύτρα, που πολλές φορές είναι αβάσταχτα μεγάλα ποσά.

Σε περιπτώσεις, για παράδειγμα, που η λειτουργία μίας επιχείρησης εξαρτάται για παράδειγμα από διακομιστές –όπως είναι ένα online εμπορικό κατάστημα- ο χρόνος διακοπής μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα και μεγάλες απώλειες εσόδων.

3. Οι διακομιστές είναι το τέλειο μέρος για την διεξαγωγή επιθέσεων

Οι διακομιστές είναι συνήθως καλά συνδεδεμένοι στο δίκτυο ενός οργανισμού. Είναι επίσης online και λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, γεγονός που τους καθιστά την ιδανική πλατφόρμα για την διεξαγωγή περαιτέρω επιθέσεων και την πραγματοποίηση «αναγνωριστικών κινήσεων» για την αναζήτηση τρωτών σημείων για να εκμεταλλευτούν κατά μήκος της δικτυακής υποδομής. Αν δεν είστε σε θέση να εντοπίσετε έναν παραβιασμένο διακομιστή, οι πύλες του βασιλείου σας στον τομέα IT σας θα μπορούσαν να είναι ορθάνοιχτες.

Τι είναι απαραίτητο λοιπόν να γίνει για να προστατεύσετε τους διακομιστές του οργανισμού σας; Η απάντηση είναι στο σωστό συνδυασμό προηγμένης προστασίας και ορατότητας με ισχυρά εργαλεία όπως μία λύση Endpoint Detection and Response (EDR) καθώς και κάποια ειδικά για τους διακομιστές χαρακτηριστικά το File Integrity Monitoring (Παρακολούθηση Ακεραιότητας Αρχείων).

Το Sophos Intercept X for Server έχει όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα, και μπορεί να προστατεύσει και να διατηρήσει τον οργανισμό σας ασφαλή απέναντι στις προηγμένες απειλές όπως τα exploits και το ransomware. Σας παρέχει με τα εργαλεία που χρειάζεστε για να κυνηγήσετε όλες τις «διαφυγόντες απειλές» και «κλειδώνει» τους διακομιστές σας έτσι ώστε να μην μπορούν να παραβιαστούν. Ρίξτε μια ματιά στον Οδηγό Αγοράς Διακομιστή της Sophos για να δείτε τον πλήρη κατάλογο των λειτουργιών που απαραίτητα πρέπει να διαθέτει η λύση προστασίας διακομιστή σας.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.