Το Sophos Zero Trust Network Access (ZTNA) έρχεται σύντομα

Το γραφείο του ενός

Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, είχαν ξεκινήσει ήδη να γίνονται σημαντικές αλλαγές στη δικτύωση. Για παράδειγμα, ένα αυξανόμενο ποσοστό του εργατικού δυναμικού είχε ξεκινήσει ήδη να εργάζεται από το σπίτι – τουλάχιστον με μερική απασχόληση. Αυτή η τάση επιταχύνθηκε δραματικά τον τελευταίο χρόνο ωστόσο, με τη συντριπτική πλειονότητα των οργανισμών είτε να υποχρεώνουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι είτε να τους ενθαρρύνουν έντονα.

Η εργασία από το σπίτι, μετάτρεψε πολλούς οργανισμούς εν μία νυχτί σε ένα υπερ-κατανεμημένο μοντέλο με εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, υποκαταστήματα/ γραφεία του ενός. Το «γραφείο του ενός» αποτελεί πια κανονικότητα για πολλούς οργανισμούς.

Αυτή η μαζική αλλαγή δημιούργησε παρομοίως μία τεράστια πρόκληση για πολλούς οργανισμούς πληροφορικής, οι οποίοι ξεκίνησαν να υϊοθετούν το VPN για τους απομακρυσμένους εργαζόμενους τους. Για παράδειγμα, η χρήση του Sophos Connect VPN client με το XG Firewall αυξήθηκε κατά 10 φορές τους τελευταίους μήνες στους 1,4 ενεργούς clients.

Αν και ομολογουμένως η τεχνολογία VPN υπήρξε σωτήρια και μέχρι σήμερα μας έχει εξυπηρετήσει αρκετά καλά, η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ δεν σχεδιάστηκε πραγματικά για τις ανάγκες αυτού του νέου κόσμου. Το VPN έχει δυσκολίες στην εγκατάσταση/ εφαρμογή όπως και στην εγγραφή νέου προσωπικού και η χρήση του ενδέχεται να αποτελεί πρόκληση για ορισμένους χρήστες καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ή καθυστερήσεις στη δουλειά τους. Επιπλέον δεν παρέχει το επίπεδο ασφάλειας που απαιτούν οι περισσότεροι οργανισμοί.

Στην πρόσφατη έκθεση της εταιρείας Gartner, Solving the Challenges of Modern Remote Access, επισημαίνονται οι σημερινές προκλήσεις της χρήσης του VPN: αδειοδότηση, αποδοτικότητα, συνάφεια και καταλληλότητα για εργασία.

Προστασία των δεδομένων σας

Σαν να μην έφτανε που οι οργανισμοί πληροφορικής βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτή τη μαζική μεταστροφή στην εξ αποστάσεως εργασία, ολόκληρη η βιομηχανία βρίσκεται υπό πολιορκία από κακούς παράγοντες και χάκερς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα κατάσταση πραγματοποιώντας όλο και περισσότερες επιθέσεις σε εταιρικά συστήματα και δεδομένα. Η τελευταία έκθεση Sophos 2021 Threat Report παρέχει μία εις βάθος εικόνα στο πως οι κυβερνοεγκληματίες κατάφεραν να εντείνουν τις προσπάθειες τους και να ανεβάσουν επίπεδο «στο παιχνίδι τους».

Με μια τεράστια συλλογή «υποκαταστημάτων» και απομακρυσμένων γραφείων και μια ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για αυστηρότερη ασφάλεια που επιπλέον είναι διαφανής και χωρίς τριβές, ποιες είναι οι επιλογές;

Στη Sophos εργάζονται καθημερινά για να φέρουν το Sophos ZTNA ή αλλιώς το «Zero Trust Network Access» όσο πιο γρήγορα γίνεται. Tο Sophos ZTNA θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε με την εξ αποστάσεως εργασία, παρέχοντας μια απλούστερη, καλύτερη και ασφαλέστερη λύση για τη σύνδεση των χρηστών σας σε σημαντικές εφαρμογές και δεδομένα.

Zero Trust Network Access

Το ZTNA βασίζεται στην αρχή της μηδενικής εμπιστοσύνης και έχει να κάνει με την επαλήθευση του χρήστη. Τυπικά, αξιοποιεί τον έλεγχο ταυτότητας πολλών παραγόντων για να αποτρέψει την κλοπή διαπιστευτηρίων και ακολούθως επικυρώνει την υγεία και τη συμμόρφωση της συσκευής για να διασφαλίσει ότι είναι εγγεγραμμένη, ενημερωμένη και με τη κατάλληλη προστασία. Στη συνέχεια, το ZTNA χρησιμοποιεί τις παραπάνω πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων βάσει πολιτικής για τον προσδιορισμό της πρόσβασης και των προνομίων σε σημαντικές δικτυακές εφαρμογές.

Τα οφέλη του ZTNA σε σύγκριση με το VPN

Ενώ η απομακρυσμένη πρόσβαση VPN συνεχίζει να μας εξυπηρετεί, το ZTNA προσφέρει πολλά πρόσθετα οφέλη που το καθιστούν μία ελκυστικότερη λύση:

Πιο λεπτομερής έλεγχος: Το ZTNA επιτρέπει πιο λεπτομερή έλεγχο του ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές και δεδομένα, ελαχιστοποιώντας το «lateral movement» και αφαιρώντας από την εξίσωση την υπονοούμενη εμπιστοσύνη. Το VPN είναι όλα ή τίποτα: μόλις εφαρμοστεί στο δίκτυο, το VPN προσφέρει γενικά πρόσβαση σε όλα.

Καλύτερη ασφάλεια: Το ZTNA περιλαμβάνει την κατάσταση συσκευής και την κατάσταση υγείας στις πολιτικές πρόσβασης για περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας. Το VPN δεν λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της συσκευής, η οποία μπορεί να θέσει τα δεδομένα της εφαρμογής σε κίνδυνο σε μια συσκευή που έχει παραβιαστεί ή που δεν είναι συμμορφούμενη.

Απλούστερη εγγραφή προσωπικού: Η εγκατάσταση/ εφαρμογή του ZTNA είναι απλούστερη, ενώ ευκολότερη είναι και η εγγραφή νέων υπαλλήλων. Το VPN είναι πιο δύσκολο στην ρύθμιση και στην εφαρμογή του.

Διαφανές στους χρήστες: Το ZTNA προσφέρει διαφάνεια του τύπου «απλώς λειτουργεί» στους χρήστες, προσφέροντας απρόσκοπτη διαχείριση σύνδεσης. Το VPN από την άλλη ενδέχεται να δυσκολέψει κάποιους χρήστες, με αποτέλεσμα οι κλήσεις υποστήριξης να παρουσιάσουν αύξηση.

Γενικά, το Sophos ZTNA αποτελεί μία ιδιαίτερα ελκυστική λύση για τη σύνδεση των «υποκαταστημάτων του ενός».

Sophos ZTNA

Το Sophos ZTNA αποτελεί ένα ολοκαίνουργιο, cloud-delivered και cloud-managed προϊόν, για να προστατεύσετε εύκολα και με διαφάνεια τις σημαντικές επιχειρηματικές σας εφαρμογές έχοντας στη διάθεση σας λεπτομερή στοιχεία ελέγχου.

Το Sophos ZNTA αποτελείται από τρία στοιχεία:

Το Sophos Central παρέχει την απόλυτη cloud-based λύση διαχείρισης και reporting για όλα τα προϊόντα Sophos, συμπεριλαμβανομένου του Sophos ZTNA. Το Sophos ZTNA είναι πλήρως cloud-enabled, με το Sophos Central να παρέχει εύκολο deployment, λεπτομερή διαχείριση πολιτικών και έξυπνες αναφορές από το cloud.

Το Sophos ZTNA Gateway θα διατεθεί ως εικονική συσκευή για διάφορες πλατφόρμες για τη διασφάλιση δικτυακών εφαρμογών on-premise ή στο δημόσιο cloud. Αρχικά, θα προσφερθεί υποστήριξη για AWS και VMware ESXi ενώ λίγο αργότερα για Azure, Hyper-V, Nutanix και άλλες πλατφόρμες.

Το Sophos ZTNA Client παρέχει διαφανή, απρόσκοπτη συνδεσιμότητα σε ελεγχόμενες εφαρμογές για τελικούς χρήστες βάσει ταυτότητας και κατάστασης υγείας της συσκευής. Είναι εξαιρετικά εύκολο στην εφαρμογή του μέσω του Sophos Central ενώ επιπλέον υπάρχει και η επιλογή να εγκατασταθεί παράλληλα με το Intercept X με ένα μόνο κλικ ή μπορεί και να λειτουργήσει και αυτόνομα με οποιονδήποτε AV client για επιτραπέζιους υπολογιστές. Αρχικά θα υποστηρίζει macOS και Windows, και αργότερα Linux και διάφορες πλατφόρμες για κινητά τηλέφωνα.

Έρχεται σύντομα

Το πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης (EAP) για την αρχική έκδοση της λύσης ZTNA της Sophos θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, οπότε μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα σχετικά με την κυκλοφορία του. Ελπίζουμε να δοκιμάσετε το Sophos ZTNA και να βοηθήσετε να γίνει το καλύτερο προϊόν που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει!

Πηγή: Sophos